Midden in de natuur

Natuur

In de directe omgeving zijn meerdere bijzondere natuurgebieden te vinden.

Nationaal Park Drents Friese Wold


Nationaal Park Drents-Friese Wold is na de Veluwe het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland.
Naast bos is het Drents-Friese Wold vooral bekend vanwege De Kale Duinen, of chiquer, Het Aekingerzand.
Dit stuifzandgebied is groot genoeg om de wind de kans te geven het zand ook echt te laten stuiven. Met behulp van grazers wordt het gebied verder vrij van gras en bomen gehouden.
Naast stuifzand zijn er grote bosgebieden en uitgestrekte heidevelden.

Nationaal Park Drents Friese-Wold is uitstekend geschikt voor korte en lange wandel- en fietstochten. Er zijn verschillende wandelingen uitgezet en voor fietsers zijn er de fietsknooppunten. Voor geocachers zijn er een paar leuke caches te vinden.

Aan de rand van het bos, in Appelscha, staat de Bosbergtoren. Een toren gebouwd op het hoogste punt van Friesland, die een prachtig uitzicht biedt over het bos, Appelscha en wat daar achter ligt.

Het Fochtelooerveen


Het Fochtelooerveen is één van de laatste hoogveengebieden van Europa en in beheer bij Natuurmonumenten.

Het gebied is de laatste jaren uitgebreid en geïntegreerd met de Compagnonsbossen. Hierdoor is een groot natuurgebied ontstaan waar voldoende ruimte is voor bezoekers (wandelaars en fietsers), maar ook voldoende rust om het gebied aantrekkelijk te maken voor broedende Kraanvogels.

Om de rustminnende Kraanvogels en andere vogels in beeld te krijgen zijn er een 18 meter hoge uitkijktoren en meerdere vogelkijkhutten in het gebied.
Een leuke fiets-/wandeltocht gaat vanaf Op De Knolle door het Fochtelooerveen en het Bankenbos naar Veenhuizen.

De Schaopedobbe


De Schaopedobbe wordt door de eigenaar, It Fryske Gea (het Fries Landschap), 'een verborgen juweeltje in Zuidoost Fryslân' genoemd en daar zijn wij het mee eens.
De rust die er heerst, maakt het heide- en bosgebied heel aantrekkelijk. Typerend zijn de opvallende hoogteverschillen die zijn ontstaan door zandverstuivingen.

Het gebied dankt zijn naam de poel die vroeger werd gebruikt om de schapen uit te laten drinken en in te wassen. Door de opvallend hoge ligging is de dobbe volledig aan het oog onttrokken. Het water komt pas halverwege de wandeling in zicht, na een kleine klim op een opgestoven "fort"dat midden in de heide ligt.

Het gebied is tussen 15 maart en 1 juli beperkt toegankelijk in verband met het broedseizoen.