Cultuur

Cultuur

Maatschappij van Weldadigheid


In 1818 startte Johannes van den Bosch, een maatschappelijk betrokken generaal, de Maatschappij van Weldadigheid.
De doelstelling van de Maatschappij was om arme gezinnen uit het westen rond het Drentse dorp Vledder, een nieuw bestaan op te laten bouwen en daarmee de steden te ontlasten van werkelozen en bedelaars.

Later werden ook wezen en landlopers overgedragen aan de Maatschappij. Voor hun opvang werd o.a. in Veenhuizen een gesticht gebouwd. Hier werden mannen en vrouwen gescheiden en het verblijf daar was niet vrijwillig. Veenhuizen werd rond 1859 overgedragen aan het Rijk en benoemd tot Rijkswerkinrichting voor veroordeelde landlopers en bedelaars. In de loop der jaren zijn tienduizenden 'verpleegden' naar Veenhuizen ‘opgezonden’.

Na de Eerste Wereldoorlog kreeg Veenhuizen steeds meer het karakter van een penitentiaire inrichting. Rondom de gestichten werden woningen voor het personeel gebouwd en tot 1989 was Veenhuizen afgesloten van de buitenwereld. Wie er niks te zoeken had, mocht het dorp niet in.
Een gewoon dorp? Allesbehalve. Naast drie gevangenissen staan er meer dan 100 Rijksmonumenten waaronder het Gevangenismuseum.
Veenhuizen was en is uniek.

Het erfgoed van de Maatschappij van Weldadigheid is genomineerd om in 2020 te worden opgenomen op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. De video, die u kunt zien als u de foto aanklikt, was een onderdeel van de campagne.
Ook is er een informatief boekje uitgegeven dat u via deze link in PDF kunt downloaden.
Wilt u meer weten? Bezoek dan de websites van museum De Koloniehof en die van het Gevangenismuseum. Of lees het boek van Suzanna Jansen: Het Pauperparadijs.

Het Shakespearetheater


Al sinds 1946 worden in Diever stukken van Shakespeare gespeeld. In de zomer wordt gespeeld in het openluchttheater (in weer en wind) en in de winter kunt u terecht in het Globetheater.
De stukken worden gespeeld in hedendaags Nederlands en zijn in een moderne jas gestoken. Het is amateurtoneel maar professioneel aangepakt.
Shakespeare in Diever is inmiddels door het hele land bekend bij de liefhebbers en de kaarten vliegen daarom ieder jaar als warme broodjes over de toonbank. Misschien heeft u geluk en kunt u nog een laatste kaartje bemachtigen. Kijk op de website van Het Shakespearetheater voor de speeldata en reserveringen.

Diverse musea in de buurt


In de omgeving van Op De Knolle zijn verschillende grote en minder grote musea te vinden. We noemen er een paar met een link naar de website van het museum waar u informatie kunt vinden over de lopende tentoonstellingen, openingstijden etc.
Noordwolde: Het Vlechtmuseum.
Assen: Het Drents Museum.
Groningen (stad): Het Groninger Museum, het Grafisch Museum en het Universiteitsmuseum.
Drachten: Museum Dr8888.
Leeuwarden: Het Fries Museum en het Keramiekmuseum.
Heerenveen/Oranjewoud: Museum Belvédère.
Orvelte: Museumdorp Orvelte.
Roden: Het Speelgoedmuseum.
Hooghalen: Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
Frederiksoord: Museum De Koloniehof over de Koloniën van Weldadigheid.
Vledder: Museums Vledder,o.a. Valse Kunst en Glas.